Znáte to lidové rčení, že na (s prominutím) „posraného i záchod spadne“? Toto se mezi lidmi rozšířilo zřejmě již před staletími, v době, kdy měl někdo vyslovený průjem a nedoběhl na venkovní suchý záchod, načež na něj ta kadibudka spadla. Toto je samozřejmě úsměvný extrém, ovšem jistou výhodu ty kadibudky měly – tam se vám nestalo, že se vám neočekávaně rychle záchod zanesl. Pokud byla jímka plná, byli jste na to připraveni předem a již v předstihu se dalo zasáhnout, kdežto u moderního záchodu v domě to může přijít naráz, a vás to pak vysloveně zaskočí.

zanesený záchod

Jestliže se vám doma ucpe záchod, a nedaří se vám ucpávku prorazit gumovým zvonem, nepokoušejte osud a nestrkejte do keramické mísy další předměty. Zavolejte ihned instalatéry, protože může závada vězet až v kanalizaci. Zdá se to možná nepochopitelné, ale i kanalizace se zanáší, a je třeba ji čistit. Splavují se do ní zvenčí listy stromů, bahno, kameny a štěrk, písek a také další předměty, jako jsou kusy papírového kartonu, kusy igelitu, odhozené textilie či boty, obaly od potravin atd. K zanášení kanalizace může dopomáhat i prorůstání kořenů stromů skrze otvory v betonových trubkách či armaturách, které se poškodí vlivem tlaku zeminy, či otřesy projíždějícími vozidly po pozemních komunikacích.

toaletní papír

Instalatéři na pohotovosti Kanalizace instalatéři odstraňují tyto závady tlakovou vodou z přistavené cisterny, anebo mechanicky pomocí frézování kanalizace, která odstraňuje i prorůstající kořeny. Čištění kanalizace provází monitorování průmyslovou kamerou, která zjišťuje skutečný stav věci, objasní nám, do jaké míry je kanalizace poškozena, kde se nachází různé ucpávky, jaká je jejich rozsah atd. Čištění kanalizace je docela náročný proces a je k tomu zapotřebí profesionální vybavení, kterým běžný smrtelník nedisponuje. Proto je nutné tuto práci svěřit instalatérským firmám.